* * * * * | BERLINGSKE
Berlingske | HENRIK ØRHOLST | 21.04.2013 | Business side 12 | Anmeldelse
Smid fortiden på lossepladsen
Vi er bedst, når vi er glade | Mikael Kamber | Gyldendal Business | 175 sider | pris 299, 95 kroner | 5 stjerner ud af 6. Arbejdsglæde skaber resultater for både medarbejderne og virksomheden, fremgår det af ny bog.
Læseren bliver i godt humør af Mikael Kambers bog »Vi er bedst, når vi er glade«. Forfatteren er studievært på TV2 og har brugt fritiden på at skrive en bog om ledelse. Det er ikke en tung bog, men den er let og elegant på samme måde som en perfekt afkølet Pepsi Max. Og i modsætning til konsulenter, der skriver bøger om ledelse, har han selv prøvet at sidde i hjørnekontoret og andre ledende roller. Det giver bogen en vis tyngde.
I det første kapitel fortæller han om faren, som også bliver takket i slutningen af bogen. Faren var sadelmager, og der var godt gang i butikken indtil engang i slutningen af 1970erne, hvor han begyndte at kede sig. Der skulle ske noget. Der var brug for et sceneskift. Hele værkstedet blev kørt på lossepladsen og smadret af Kamber Senior. På den måde havde han passeret »the point of no return«.
Mærk gnisten
I stedet kastede han sig over en ny karriere som handelsmand og meget andet. Noget, som kun var sket, fordi han fik skiftet spor.
Han satte mange nye initiativer i gang. Noget som aldrig ville være sket, hvis ikke han havde kørt fortiden på lossepladsen. »Positive følelser som glæde og begejstring er det brændstof, der gør en vild og nysgerrig nok til at gøre andet end det, som alle andre gør. Han gjorde det rigtige, da han sagde stop.
Den dag man ikke kan mærke gnisten i sig, skal man gøre noget ved det,« skriver Mikael Kamber. Et klart budskab og her er kimen lagt til, at det bliver en bog, som kommer i flere oplag. Det fortjener bogen. Dog ikke som den tunge bog, der indgår i pensum på universiteterne. Her er den for letbenet. Med andre ord. Målgruppen for bogen er mere afdelingssygeplejersken i Vejle, end det er topcheferne på Esplanaden, hvor man netop har løsnet slipset for at signalere, at man ikke er en tung og gammeldags organisation, hvor det er vigtigt at holde fast i konventionerne.
Spændende historier
Der er meget læsestof i de knap 200 sider. Mikael Kamber holder sig til traditionelle eksempler med Apple og Irma/ Alfred Josefsen i spidsen. De historier er fortalt mange gange, men det gør dem ikke forkerte. Det er forfriskende at læse om Simon Sinek fra New York, som har skrevet en berømt bog »Start with af Why« ( Start med at stille spørgsmålet – hvorfor?). Han er tilsvarende begejstret for Apple. Dog har han ved flere lejligheder udtrykt skepsis over, om det vil være muligt at fastholde magien, efter at den tidligere COO under Steve Jobs, Tim Cook, har overtaget rorpinden i en af verdens mest værdifulde virksomheder.Bogens budskab kan koges ned til få ord; der skal skabes glæde og begejstring, så er den hjemme. Så er bundlinjens sorte farve næsten sikker.Kilderne er i orden. Det er dokumenteret, at mennesker, der er positive, lever længere end dem, som ser mørkt på tilværelsen. Det bliver dokumenteret gennem populære bøger om hjernen. Det er kendte budskaber, men ikke forkerte eller forældet på nogen måder. Der kan være nogen, som kalder det for lommefilosofi og pop. Men hvis målgruppen er den almindelige mellemleder, er budskabet klart og helt rigtigt.
Engagement frem for PowerPoints
Bogens mest interessante sider sætter fingeren på tunge organisationers processer med et stort bureaukrati, hvor beslutningen først kan træffes, når der er udarbejdet uddybende rapporter, som belyser alle tænkelige vinker og konsekvenser af en beslutning.Her titter Steven Jobs frem igen, han gad ikke PowerPoints. Han ville have engagement og folk, som kan smide tingene på bordet og ikke gennem sig bag flotte PowerPoints præsentationer fyldt med animationer og filmklip fra Youtube. »Vi er bedst, når vi er glade« er en bog, som er fyldt med positive vibrationer og skal læses af alle, der gerne vil skabe lidt bedre rammer for sig selv og kollegaerne. Men dem, som burde læse bogen først – toplederne og politikerne – vil foretrække andet litteratur.Men den kan også læses som underholdning. Mikael Kamber er en fremragende skribent, og alene sproget gør hele bogen til mere end bare en gennemsnitlig populær ledelsesbog.