Bøger om positiv psykologi af Mikael Kamber

”STÆRKERE – dyrk dine styrker, håndtér dine svagheder”

Bogen er en veldokumenteret, underholdende og til tider personlig beretning om at navigere mellem styrker og svagheder.
”STÆRKERE” er en nuanceret indføring i positiv psykologi 2.0, der både rummer livets lyse og mørke sider. Denne bog om positiv psykologi præsenterer en meget håndgribelig metode til at dyrke styrker og håndtere svagheder på arbejdspladser og i det private liv.

 

Dyrk dine styrker med positiv psykologi

Se på tegningen af sejlskibet: skibet har vind i sejlene. Sejlene er et billede på vores styrker. Uden styrkerne kommer vi ingen vegne. Men skibet har også et hul under vandlinjen, og der er nogle ridser i lakken på skibssiden.

Hullet og ridserne er et billede på vores svagheder. Det er klogt at tage sig af hullet under vandlinjen. Men hvad med ridserne i lakken?

De fleste vil nok mene, at livet er for kort til at bruge ret meget energi på dem. Men betragt så hverdagen, som den faktisk er: Hvor lang tid bruger vi i virkeligheden på ridser i lakken, på ting der ikke er vigtige.

 

Træf bedre valg med positiv psykologi

Det ærlige svar lyder for de fleste af os: Vi bruger alt for lang tid på ridser i lakken. I STÆRKERE leverer Mikael Kamber og René Oehlenschlæger et kompas, der sætter dig i stand til at identificere og udnytte dine styrker og træffe bedre valg i livet og på arbejdet.

Så hvis du vil bevare dit dårlige humør, skal du ikke læse denne bog.
Vil du derimod gerne have mere vind i sejlene, både privat og professionelt, og skærpe dit fokus på, hvad der gør dig glad og giver dig mening, så er bogen noget for dig.

 

Udkommet på PeoplesPress 2018

”Vi er bedst når vi er glade”

I denne bog kan du læse om, hvordan glæde og succes hænger uløseligt sammen på den moderne arbejdsplads. Når vi er glade, er vi mest effektive, mest kreative, mindre syge – og lever endda længere.
”Vi er bedst, når vi er glade” giver dig indblik i, hvordan glæde og positiv energi opstår, og hvordan du får den til at smitte ved hjælp af positiv psykologi.

 

Mikael Kamber giver eksempler fra succesrige virksomheder og organisationer, fra sin egen løbebane og ikke mindst fra forskningen i menneskers adfærd.

 

Det får du i bogen ”Vi er bedst når vi er glade”

I denne bog om positiv psykologi får du bl.a. indsigt i, hvorfor der skal mindst tre positive udsagn til at opveje ét negativt, hvorfor mennesker og organisationer har et dybt behov for mening, og hvorfor balancen mellem ja, nej og måske spiller en afgørende rolle i ledelse.

Bogen er fuld af aha-oplevelser og giver en række meget anvendelige huskeregler og praktiske værktøjer.

 

Inspiration til ledere og medarbejdere

Bogen giver inspiration til ledere og medarbejdere i alle typer virksomheder og organisationer, som ser potentialet i bogens filosofi: at vi er bedst, når vi er glade.

 

Som læser får du samtidig viden om, hvordan glæden opstår i vores personlige liv – og hvordan vi griber den med begge hænder.

Udkommet på Gyldendal Business 2013.

Gratis uddrag af bogen

Du kan læse et gratis uddrag af bogen her eller downloade læseprøven som pdf.

Anmeldelser

TV-omtale af Vi er bedst når vi er glade

Videopræsentation: Mikael Kamber | Gyldendal Business 5/2 2013
Varighed: 4:02 minutter.

Michele Bellaiche interviewer Mikael Kamber om Kambers nye bog “Vi er bedst, når vi er glade” i Go Aften Danmark, TV2, 5. februar 2013.

Noter, links og litteratur

Noterne er en service til dig, der gerne vil have bestemte pointer i Vi er bedst, når vi er glade uddybet. Hvis du savner en note, så send meget gerne en mail til mig på mikael@kamber.dk.

I flere af noterne henviser jeg til litteraturlisten til Vi er bedst, når vi er glade. Litteraturlisten finder du lige efter noterne.

 

s. 12-13:

Undersøgelsen af sammenhængen mellem lykke og succes, som jeg refererer til, er en såkaldt metaundersøgelse, dvs. en samlet vurdering af alle de relevante undersøgelser, der er lavet på området.

Du kan se undersøgelsen her:

http://internal.psychology.illinois.edu/~ediener/Documents/Lyubomirsky-King-Diener_2005.pdf

 

s. 17-25:

Hjernen: I litteraturlisten kan du finde de bøger, jeg har lagt til grund for beskrivelsen af hjernens funktion. Derudover kan jeg varmt anbefale dig Peter Lund Madsens seks radioforedrag om menneskets og hjernens udvikling. De er både kloge og stærkt underholdende. De ligger som podcast på:

http://www.dr.dk/podcast/program.asp?search=peter%20lund%20madsen

 

s. 29

Marcial Losadas undersøgelse af de 60 lederholds kommunikation kan du finde på dette link:

http://www.factorhappiness.at/downloads/quellen/S8_Losada.pdf

 

s.25-34

Hvis du ønsker at vide mere om over de perspektiver, som den positive psykologi åbner for ledelse, giver denne artikel et godt overblik over forskningen på området:

https://www.lederne.dk/ledelseidag/Artikler/Seogeftermndogaar/2009/nr8september/positivpsykologi.htm

 

s. 33-34:

Heldige og uheldige mennesker: Her kan du læse Richard Wisemans egen beskrivelse af forsøget og det fænomen, han kalder The Luck Factor:

http://richardwiseman.files.wordpress.com/2011/09/the_luck_factor.pdf

 

s. 37:

The Mandarin Oriental: Den tidligere topchef for SAS, Jan Carlzon, var begejstret for hotellets ”licens til at sige ja”-tankegang, og det var Carlzon, der stillede det spørgsmål til hoteldirektøren, som jeg refererer. Citatet stammer fra bogen ”The 60 Second Leader” af Phil Dourado, Capstone Publishing Ltd 2007. Du kan uploade hele bogen her – Carlzon-citatet finder du på side 128:

https://lib.nu.edu.sa/uploads/m1/57.pdf

 

s. 43-45:

Hvis du vil se, hvordan Colin Powell selv formulerer sin 40-70-regel, findes den bla i denne power point-præsentation:

http://www.slideshare.net/guesta3e206/colin-powells-leadership-presentation

40-70-reglen er ”Lesson 15”.

 

s. 45-50:

Intuition: Gerd Gigerenzers bog Gut Feeling – The Intelligence of the Unconscious (se også litteraturlisten) er en guldgrube til forståelse af intuitionens styrke.

Der findes også en glimrende introduktion til bogen på denne podcast:

http://brainsciencpodcast.wordpress.com/2007/08/23/brain-science-podcast-19-gut-feelings/

For at høre podcasten, skal du klikke på det lille link nederst til højre for billedet af bogen.

 

s. 60-63

Mærsk’  computerbeslutning: En anden interessant overvejelse, man kan gøre sig, er, om Mærsk kunne have truffet beslutningen, hvis rederiet havde haft et andet ejerskab: Forestiller man sig, at rederiet ikke havde været familieejet, men i stedet havde været kontrolleret af en kapitalfond, eller at det havde været en børsnoteret virksomhed med et aktionærvælde, hvor han skulle svare for alle store tiltag, var han næppe kommet igennem med beslutningen. Han kunne være kommet nok så meget med sin viden, sin intuition og sin ja-kultur,  men ejerkredsen ville nærmest med sikkerhed have vurderet, at beslutningsgrundlaget var for spinkelt og risikoen for stor.

Det er et rigtig godt eksempel på, at beslutningskraften i virksomheder i fonds- eller familieeje kan være større og mere langsigtet end ved aktie- eller ventureejerskab.

 

S 66-67:

Den rappende steward hos Southwest Airlines hedder David Holmes, og du kan bla opleve ham her:

http://www.youtube.com/watch?v=P7cgsqFPaTg

 

s 71-72:

Analysen af religioner som menneskeskabte værdisæt er er smukt beskrevet i Mihaly Csikszentmihalyi: Good Business (se litteraturlisten) side 208-211.

 

s. 79-80:

Aravind Eye Care: Jeg læste første gang om øjenklinikken  i Henning Davernes bog om meditation, Vejen til indre ro (se litteraturlisten). Du kan også læse mere på:

www.aravind.org

 

s. 91-92:

Goldman Sachs: Greg Smiths indlæg i New York Times blev bragt i Politiken 17/3-2012: ”Bankkulturen er jo syg og giftig – derfor siger jeg farvel.” Det er herfra, jeg citerer ham.

 

s. 93-94:

Undersøgelsen af omkostningerne ved dårlig opførsel er lavet af professor ved University of Southern California, Christine Pearson. Her beskriver hun de vigtigste resultater:

http://knowledgenetwork.thunderbird.edu/research/2009/07/08/christine-pearson-incivility/

Undersøgelsen er også refereret i Harvard Business Review, Jan-Feb 2012, s 97. Det er herfra, jeg har citaterne.

 

s. 95-97:

Alexander Kjerulfs brev er citeret fra bogen ”Glade chefer”, redigeret af Ivar Tarp og Trine Wiese (se litteratur-listen).

Jeg nævner Kjerulf ved navn tre gange. Anden gang (på side 95) har han ved en trykfejl fået fornavnet Anders. Fejlen er rettet i andet oplag.

 

s. 101-102:

Citatet med håndboldtræneren Bengt Johansson er fra Dagbladet BT, 26/1-2003: “Bengans model” af Kim Mikkelsen. Artiklen kan læses her:

http://www.bt.dk/sport/bengans-model

 

s. 134:

Afsnittet om Finansministeriets centrale styring af det offentlige indkøb er inspireret af Bo Lidegaards analyse i Politiken 29/4-12, bagsiden af sektionen PS: ”Måske er der penge at spare i Moderniseringsstyrelsen.”

 

s. 142-46:

Whole Foods’ ledelsesmodel er beskrevet i Fremtidens ledelse af Gary Hamel (se litteraturliste) s. 91-106.

Whole Foods’ topchef John Mackey er en begavet og inspirerende leder. Du kan bla høre ham folde sin ledelsesfilosofi ud i dette interview:

http://www.youtube.com/watch?v=7KeaR0G-DxU

Citatet med John Mackey på s. 145 er fra netop det interview, – fra afsnittet med overskriften: ”Building Trust in a Company”.

Jeg nævner John Mackey ved navn flere gange i teksten – den ene af gangene, på s. 145 i første oplag, er jeg ved en dum trykfejl kommet til at ændre hans fornavn til Steve. Fra andet oplæg af bogen er fejlen rettet.

 

s. 153-155:

The Harvard Men Study er bla beskrevet i Shawn Achors bog The Happiness Advantage (se litteratur-listen). Du kan læse mere om undersøgelsen her:

http://www.theatlantic.com/magazine/archive/2009/06/what-makes-us-happy/7439/

– I denne artikel er der også en video med undersøgelsens leder, George Vaillant. Det er i denne video, jeg fandt citatet om sammenhængen mellem lykke og beskidt vasketøj.

 

s. 154-155, s. 158 og s. 170-171:

De tre citater med professor Daniel Gilbert er alle fra Harvard Business Review, Jan-Feb 2012, hvor professor Gilbert er interviewet på s. 85-90.

 

s. 156:

Chris MacDonald har skrevet en række fine artikler om sund livsstil til Berlingske og BT – artiklerne er samlet her:

http://www.chrismacdonald.dk/index.php?option=com_content&view=category&id=155&Itemid=28

Citatet om at træne 300 dage om året kommer fra artiklen ”Sundhedens balance”, Berlingske 5/12-2011.

Citatet om energi kommer fra denne video med Chris MacDonald:

http://www.youtube.com/watch?v=Al8I9-26F1Q

 

s. 162

I sidens øverste afsnit omtaler jeg to gange ”den frontale cortex”. Der skulle have stået ”den præfrontale cortex”. Fejlen er rettet fra andet oplag.

 

Generelt:

I arbejdet med bogen har jeg brugt sitet TED.com jævnligt. På TED kan man møde en række af verdens mest indflydelsesrige, begavede og inspirerende personer, der fortæller om det, de har allermest forstand på. De skal holde deres tale på cirka 18 minutter, – et benspænd der betyder, at de er nødt at skære ind til kernen af deres budskab.

Jeg kan varmt anbefale dig at gå på opdagelse på TED.com. I arbejdet med bogen har jeg bla lyttet til følgende:

 

 

Litteraturliste

Achor, Shawn: The Happiness Advantage, Virgin Books 2010

Bøtter, Jacob og Lars Kolind: Unboss, Jyllands-Postens Forlag 2012

Csikszentmihalyi, Mihaly: Good Business, Hodder & Stroughton 2003

Daverne, Henning: Vejen til indre ro, Gyldendal Business 2009

Elmholdt, Claus og Lene Tanggaard: Følelser i ledelse, Klim 2011

Ejler, Nicolai og Flemming Poulfeldt: Uden for kategori – Ledelse af videnintensive virksomheder, Børsens Forlag 2009

Frank, Lone: Den femte revolution – Fortællinger fra hjernens tidsalder, Gyldendal 2007

Friedman, Thomas L.: Jorden er flad, Børsens Forlag 2007

Gigerenzer, Gert: Gut Feelings – Short Cuts to Better Decision Making, Penguin Books 2008

Gilbert, Daniel: Stumbling on Happiness, Harpercollins 2006

Gladwell, Malcolm: Blink – Styrken ved at tænke uden at tænke, Bindslev 2011

Harvard Business Review, jan-feb 2012: Tema om lykke s. 78-109

Hamel, Gary: Fremtidens ledelse, Børsens Forlag 2008

Hamel, Gary: What Matters Now, Jossey-Bass 2012

Hanh, Thich Nhat: Fred er vejen, Borgen 2006

Hsieh, Tony: Delivering Happiness, Business Plus 2010

Isaacson, Walter: Steve Jobs, Gyldendal 2011

Johnstone, Keith: Impro, Hans Reitzels Forlag 1987

Josefsen, Alfred: Min passion for ledelse, Gyldendal Business 2011

Kringelbach, Morten: Den nydelsesfulde hjerne, Gyldendal 2008

Lindholm, Mikael R. og Frank Stokholm: Den danske ledelseskanon: Lego – Globaliseringen af en god ide, Gyldendal Business 2011

Lindholm, Mikael R. og Frank Stokholm: Den danske ledelseskanon: Mærsk – Ledelse i verdensklasse, Gyldendal Business 2011

Lindholm, Mikael R. og Frank Stokholm: Den danske ledelseskanon: Novo – Samfundsansvar som vindermodel, Nordisk, Gyldendal Business 2011

Madsen, Peter Lund: Dr. Zukaroffs testamente – En bog om menneskehjernen, Gyldendal 2012

Restak, Richard: The Naked Brain, The Three Rivers Press 2006

Senge, Peter M.: The Fifth Discipline – The Art & Practice of the Learning Organisation, Cornerstone 2006

Sinek, Simon: Start With Why, Penguin Books 2009

Tarp, Iver og Trine Wiese: Glade chefer, Turbine Forlaget 2011

Torekull, Bertil: Historien om Ikea, Forlaget Abc 2007

Øvlisen, Mads med Mikael R. Lindholm: Heartcore – Tanker om ledelse, Gyldendal Business 2011